Hvordan deltager jeg i pløjning?
For at deltage i LandboUngdoms pløjestævner, skal du være medlem af LandboUngdom, være fyldt 16 år og have gyldigt traktorkørekort. Nybegyndere kan altid få råd og vejledning i at pløje og indstille ploven af de erfarne pløjere og dommere.
Du er meget velkommen til at komme og få et indblik i, hvordan pløjning foregår på konkurrenceniveau.
Indenfor pløjning er der følgende klasser:
Junior og senior
For almindelige landbrugsplove med standardudstyr. Plovene må kun være med fabriksfremstillet udstyr – altså typisk plove, der bliver brugt på landbrugsbedrifter. I Farmklassen skal plovene have mindst 3 furer.
Her går to pløjere sammen om at skiftes til at køre traktoren og stille på ploven. Det er en fin måde at starte sin pløjekarriere, da man kan hjælpe hinanden.
Konkurrenceformer
- LU-pløjning er betegnelsen for den store og væsentlige del af konkurrencepløjning i LandboUngdom.
- LandboUngdom afholder hvert år DM i pløjning, hvor deltagerne har kvalificeret sig via regionale pløjestævner.
- Ved Danmarksmesterskabet kvalificerer vinderne sig til forskellige internationale pløjestævner. Danmarksmesteren for standard- og vendepløjning kvalificerer sig til Verdensmesterskabet i pløjning.
- Bedste juniorpløjer i standard- og vendepløjning deltager i Nordisk Juniormesterskab. Hvis en af vinderne samtidigt bliver Danmarksmester, og derfor skal deltage i VM, bliver det nr. to i juniorrækken, der deltager i Nordisk Juniormesterskab.
- Skulle samme juniorpløjer vinde to år i træk, vil den sidste billet til Nordisk Juniormesterskab gå til nummer to det forrige år.
- Det er de to pløjere, der får anden og tredje højeste samlede antal point, som deltager i Europamesterskabet for vendeplove. Melder en eller begge disse to fra, så spørger vi den næste. Det er pløjere i Top 6 point, som bliver tilbudt at komme til EM. Vi vurderer pladserne ud fra samlede point ved DM. Så det kan både være juniorer og seniorer, der kan blive tilbudt en plads.
- LU Generelle regler for konkurrencepløjning 2022
- LU Pointsystem og bedømmelsesvejledninger 2022
- LU Standardplove 2022
- LU Vendeplove 2022
- Landbrugsklassen 2022
- Blå pløjepjece 2022
- Antal pladser pr. region til DM i pløjning 2022
- Bedømmelsesskemaer
LandboUngdom inviterer alle landbrugs/jordbrugsskoler med Grundforløbselever (GF1, GF2 og EUX GF) til at deltage i Skole DM.
- Hver skole kan stille med to pløjeteams med vendeplov, disse to teams skal pløje. Resten af holdet kan stille som heppekor, som får konkurrencer med andre opgaver på stævnepladsen.
- Skole DM afholdes fredag den 28. oktober 2022. Invitation til stævnet er sendt ud til alle skoler.
- Hvis en skole ønsker at få en instruktør ud på skolen til at instruere i indstilling af ploven eller i pløjeteknik, så skal det ske inden 21. oktober og bestilles senest 7. oktober hos Lene Mouritsen Møller på lnm@landboungdom.dk Instruktørerne er nuværende eller tidligere pløjere.
For mere info kan du kontakte Lene Mouritsen Møller på lnm@landboungdom.dk
Link til materiale til Skole DM:
- Regler til Skole DM
- LU Generelle regler for konkurrencepløjning 2022 heri findes tabel til opmåling af pløjefelt
- Startkort DM for landbrugselever 2022
- Instruktion til Pløjning
LandboUngdom afholder DM for veteranpløjere samtidig med DM i pløjning. I 2022 foregår det lørdag den 29. oktober. Gæsterne har dermed mulighed for at se både nye og gamle plove og traktorer i aktion. Veteranpløjning er meget fascinerende at opleve som tilskuer, og det er flot at se, hvordan der bliver arbejdet med den gamle mekanik.
Link til materiale til Veteranpløjning:
Hvad er pløjning?
Teknik, håndværk og præcision – det er hovedingredienserne i konkurrencepløjning. Materiellet skal indstilles rigtigt, og føreren skal være skarp bag rattet på traktoren.
Konkurrencepløjning handler helt konkret om at pløje et felt på en mark bedst muligt. Pløjningen foregår både i stubjord og i grønjord, og i hver kategori bliver pløjerne vurderet ud fra 12 forskellige faktorer på en skala fra 1-10. Pløjeren med den højeste samlede score vinder. Det er blandt andet flækningen, sammenkastet og furens retning og pakning, der bliver vurderet.
Læs mere om pløjning
Værktøjskassen for pløjning
I værktøjskassen for pløjning finder du alt relevant materiale, hvis du f.eks. skal afholde et stævne eller vil have opfrisket reglerne.
Landspløjeudvalg
Landspløjeudvalget er et udvalg under Landsorganisationen LandboUngdom. Udvalgets opgave er at udvikle pløjesporten i Danmark.