Sådan forebygger du ulykker i høst

Sådan forebygger du ulykker i høst

Hvert år er der flere alvorlige ulykker i forbindelse med høsten. Og set fra Arbejdstilsynets stol kan mange af disse forebygges med enkle metoder.

Lær af jeres erfaringer, planlæg høsten og sluk maskinen.

Sådan lyder den helt enkle opskrift på at skabe de bedste rammer for en sikker høst.

De klare råd kommer fra tilsynsførende i Arbejdstilsynet, Karsten Zacho, som til daglig arbejder med netop sikkerhed og ulykker i landbruget.

Travlhed og situationer, hvor man ikke har tid til at stoppe op og give sig den tid, der skal til for at undgå, at det går galt.

“Vi ser desværre mange alvorlige ulykker i forbindelse med høst. Og mange af dem har med de tunge maskiner at gøre. Fælles for dem alle er dog, at man kan mindske risikoen ved at gøre sit forarbejde ordentligt,” siger Karsten Zacho.

Og hvordan gør man så det? Det første råd er, at man sørger for at lære af de erfaringer, man har gjort sig på området bl.a. ved tænke over, om der var farlige situationer ved sidste års høst og hvad man kan gøre for undgå at de gentager sig.

“Der skal sættes en ramme for, hvordan man taler om ulykker. Både dem hvor det gik galt, men også dem, hvor det var tæt på. Det er en rigtig god idé at samle alle på bedriften og få snakket tingene godt igennem. For så kan man dele læring og måder at undgå de farlige situationer på,” siger Karsten Zacho.

Det er ekstremt vigtigt, at det er landmanden, der går forrest på området. Både i forhold til at italesætte sikkerheden, men også når travlheden melder sig. Det er nemlig ofte dér, det går galt i forbindelse med høsten.

Se hinanden i øjnene og aftal hvordan høstarbejdet kan blive sikkert, også når der er meget travlt.

“Landmanden er nummer ét og det er ham der har ansvaret for at sikkerheden overholdes, han er rollemodellen over for sine medarbejdere. Han skal forklare, hvordan man skal gebærde sig i høsten. Og så nytter det jo ikke noget, hvis han så efterfølgende gør noget andet, når der kommer pres på. Så gør medarbejderne det samme,” forklarer Karsten Zacho.

Tid til det uventede

Næste punkt er at planlægge høsten på en måde, så et regnvejr eller en anden uventet hændelse ikke betyder, at man får så travlt, at sikkerheden sættes over styr.

“Det lyder nemt, når det kommer fra én som mig. Men jeg tror på, at meget af det handler om den kultur der er mange steder i landbruget. At når høsten først begynder, så skal det gå stærkt. Men god planlægning kan i mange tilfælde betyde rigtigt meget i forhold til at nedbringe risikoen for ulykker. Det er mange gange de små ting, der gør forskellen, så man kan høste på en sikker måde. Det kan for eksempel være at sikre, at læssemaskinens vinduer er rene, eller at man har en ekstra PTO-aksel klar på hylden,” siger Karsten Zacho.

Samtidig skal arbejdet tilrettelægges, så man kan leve med mindre forsinkelser. Det nytter ikke noget, at der ikke er plads til en halv times forsinkelse i høstplanen. Så er planen ifølge Karsten Zacho ikke tilrettelagt fornuftigt nok. 

Det sidste – men ikke mindst vigtige – gode råd er meget lavpraktisk.

“Sluk maskinen. Sæt dig ind i, hvordan sikkerhedsmekanismerne virker – og brug dem. Det er 20-30 sekunder, det handler om. Og det kan betyde forskellen på, om du kommer sikkert hjem eller kommer ud for en ulykke, som i værste fald kan koste dig livet. I min optik er valget ret enkelt,” siger Karsten Zacho.

Forrige Få overblikket: Valg og priser til årsmødet

Annoncer