170 kommende landmænd fra 2. hovedforløb på landbrugsskolerne mødte den 30. november op til Økologi-konges i Kolding. Og de havde endda fået deres helt eget spor på kongressen, nemlig Unge Sporet.
Her fik de viden om udfordringerne og gevinsterne ved økologi, og unge etablerede landmænd fortalte om, hvordan de arbejder som økologer.
Men har eleverne på landbrugsskolen overhovedet taget stilling til, om de er økologer eller konventionelle landmænd? Vi fangede Louise og William, der begge er fast besluttede på deres fremtid. Og den går hver sin vej.
Louise er økolog
Louise Lund fra Gråsten Landbrugskole er sikker i sin sag:
”Jeg vil være økolog. Selvfølgelig,” siger hun efterfulgt af et stor smil og forklarer hvorfor:
”Man er bedre ved miljøet, synes jeg. Der er en bedre dyrevelfærd, og jeg er sikker på, man ikke giver pesticider til grundvandet og de frugter, jeg serverer for mine børn.”
At Louise vil være økolog betyder ikke, at hun har noget imod konventionelt landbrug.
”Jeg har også arbejdet konventionelt, så der er ingen grund til at svine nogen af brancherne til. Man skal jo danne sig en holdning om, hvad man selv synes, og for mig er det naturlige valg økologi. Jeg synes, medierne bruger nok tid på at svine dansk landbrug til, så jeg synes ikke, vi skal svine hinanden til.”
William er konventionel
Der er heller ingen tvivl hos William Kartz Johansen fra Dalum Landbrugsskole:
”Jeg vil rigtig gerne være en konventionel landmand,” siger han og fortsætter:
”Arbejdsgangene tiltaler mig ikke rigtig i det økologiske. Og måden at passe dyrene på synes jeg er lidt sjovere i konventionelt landbrug.”
”Jeg har det sådan, at økologer skal have lov til at være økologer, hvis de vil det. De skal bare ikke være økologer på bekostning af os konventionelle. De skal være økologer, fordi de kan lide det, de laver, og de er stolte af det, og ikke fordi de vil gøre det bedre end os andre. For vi er alle sammen kollegaer.”
Vi skal stå sammen og være omstillingsparate
LandboUngdom vil øge kendskabet til alle typer produktionsformer, så man som ung kan forme sin fremtid ud fra den rigtige viden. Formand Peter Kock er glad for, at høre om målrettede landbrugselever med en plan for deres fremtid.
”Men man skal bestemt også være åben og ikke afskrive noget som helt. Tingene kan ændre sig både i ens eget liv og i samfundet, så som ung landmand er du nødt til at være omstillingsparat” siger han og opfordrer samtidig til at bevare sammenholdet.
”Det er vigtigt, at vi unge står sammen på tværs af økologi og konventionel, og at vi viser, at vi er ét samlet landbrug. Vi kan alle være stolte af det, vi laver og leverer,” siger han.
Læs mere om Økologi-kongressen.
William Kartz Johansen giver sin holdning til kende i debatten til Økologi-kongres 2017: