Måneders forhandlinger og usikkerhed kunne i går endelige se sin afslutning, og i LandboUngdom, som består af flere end 6000 unge, ser man positivt mod den klarhed som trepartsaftalen skaber.
”Jeg er tilfreds med, at der nu er kommet en aftale og noget klarhed om fremtiden. Det har vi ventet længe på, så det er overordnet positivt. Jeg er også tilfreds med, at der er lavet et bredt kompromis. Jeg tror altid på kompromisset, og at det er sådan man finder en god løsning, ” siger Niels Skovgaard, formand for LandboUngdom.
Klar til at tage ansvar for dansk landbrug
Undervejs i de lange forhandlinger har unge udtrykt optimisme for erhvervet og udvist parathed over for at videreføre generationers arbejde ansvarsfuldt i en ny kontekst. Derfor ser man også positivt mod, at der i aftalen har været fokus på at skabe forudsætninger, hvorpå næste generation kan videreudvikle en stor og stærk landbrugsproduktion.
”Der er brug for langsigtede rammer, så rammevilkårene ikke ændres dramatisk hvert fjerde år, som vi tidligere har set. Og det lader til, der er et langt sigte her. Det er samtidig vigtigt at understrege, at vi som landmænd jo også er superinteresseret i at have god natur, at have godt grundvand og undgå udledninger af CO2,” siger Niels Skovgaard.
Håb om en fælles europæisk løsning
Med en aftale som den første af sin slags i verden, er det naturligt at unge også har fokus på konkurrenceevnen. I LandboUngdom håber man dog fortsat på, at Danmark kan være et foregangsland og at et grønt produkt i fremtiden vil være et kvalitetsstempel, som giver sig positivt til udtryk på konkurrenceevnen. Derfor håber man også at en lignende EU-løsning ser dagens lys inden for nærmeste fremtid.
”Forhåbentlig er der omkringliggende lande, der kommer til at lære af vores tilgang. Og vi håber, at vi kan sætte nogle høje standarder i forhold til at producere fødevarer med fokus på klimaet. Dansk landbrug er enormt troværdigt internationalt, og det skal vi også være i fremtiden,” siger Niels Skovgaard.
Ny aftale stiller store krav til hele samfundet
Trods grundlæggende optimisme, ses der også ind i udfordringer, som ikke kan løftes alene ved den enkelte landmand.
”Den her aftale stiller kæmpestore krav til hele vores samfund. Vi har brug for en stærk samfundskontrakt, hvor vi hjælper hinanden i mål”.
”Det tager tid at omstille, og det sker også i takt med forbruget. Vi har brug for, at vi trækker i samme retning og f.eks. køber danske og mere klimavenlige varer selvom de er dyrere end udenlandske. Vi er klar, men forbruget skal drive det – og det duer ikke, at man tvinger landmænd til at producere til markeder som ikke eksisterer,” siger Niels Skovgaard.