Blog: Det handler om at se muligheder fremfor begrænsninger

Vi hører ofte, at gennemsnitsalderen i landbruget er utrolig høj, og at det er næsten umuligt for unge landmænd at komme i gang. Men jeg synes ikke, at det står så galt til rundt omkring ude på de danske gårde.

De kolde tal er godt nok, at en gennemsnitlig landmand i dag er mere end 56 år gammel. Det er bestemt ikke ungt, men jeg synes, tallene er lidt forvrængende. Kaster man et blik ud i det danske landbrug, ser man, at der sidderen del ældre landmænd med små ejendomme på 20-30-50 hektarer. Nogle af dem har måske endda forpagtet jorden ud til større gårde. Så selvom de reelt ikke er aktive i erhvervet længere eller kun har små ejendomme, er de stadig med til at trække gennemsnitsalderen op. De bliver først taget ud af regnestykket, når deres ejendomme bliver solgt, formentligt til yngre hænder. Man hører ofte tit, at det er rigtig svært for unge landmænd at blive etablerede. Det er stadig udfordrende, men det er ikke min oplevelse, at det er ligeså så umuligt, som det ofte bliver fremlagt som.

Som 26-årig købte jeg selv en ejendom i et vellykket generationsskifte for 2 år siden. Jeg lavede det klassiske skifte mellem far og søn, hvor jeg overtog en ren planteavlsejendom. Jeg har flere unge i mit netværk som også er kommet igennem en ejendomsovertagelse.

Generelt synes jeg, at jeg for tiden oplever en villighed fra bankerne. Jeg er ved at læse til agrarøkonom, og på uddannelsen har vi løbende haft forskellige oplægsholdere fra bankerne og eksterne investorer. De fortæller, at de faktisk gerne vil hjælpe de unge landmænd i gang med deres etablering. Det kræver selvfølgelig bare, at man kommer med et fornuftigt projekt.


Det handler i sidste ende om økonomi, men det handler ligeså meget om at være forberedt, starte i god tid og snakke tingene igennem, når man vil købe en gård.

Man skal ikke se sig blind på sine forældres ejendom. Hvis det ikke er en ejendom, der er fremtid i, så er det lige så relevant at se på en anden ejendom – også selvom der kan være mange følelser indblandet i en gård, der har været i familien i flere generationer.

Jeg synes, at det i bund og grund handler om at se muligheder fremfor begrænsninger, og jeg ser lyst på fremtiden for fødevare i Danmark. Veganer, flexitarer og lignende vinder frem, og det synes jeg, vi skal byde velkommen. I stedet for at dyrke hvede til grise, så må vi dyrke ærter til plantebaseret. Hvis de vil betale for det, så skal vi da bare i gang.

 

Søren Fønsskov Jensen

 

Søren Fønsskov Jensen er 28 år og uddannet produktionsleder. I dag læser han til agrarøkonom. Søren overtog sine forældres ejendom i 2019 

Forrige Få overblikket: Valg og priser til årsmødet

Annoncer

Kontaktoplysninger