Blog: Hvorfor kniber det med at tiltrække kvalificerede danske medarbejdere?

LandboUngdoms Poltiske Udvalg vil den næste tid sætte fokus på en række politiske emner i blogs på landboungdom.dk. Dette er den første blog:

For nyligt har jeg været med til at søge nye medarbejdere til den svineejendom, hvor jeg til daglig er driftsleder. Der skete det samme, som der er sket flere gange før, når vi har søgte nye kollegaer: Der er mange udenlandske ansøgere, men langt mellem de kvalificerede danske ansøgere.

Når jeg taler med mit netværk i landbruget, er det min opfattelse, at mange andre oplever samme tendens.

Det undrer mig. For hvorfor er det svært at tiltrække faglærte danske medarbejdere?

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der findes mange meget dygtige udenlandske medarbejdere i dansk landbrug, og jeg har også selv haft fornøjelsen af at arbejde sammen med flere tidligere. På vores bedrift ønskede vi dog at få en dansk medarbejder.

Ikke fordi vi betvivlede fagligheden eller de menneskelige kvaliteter i udenlandsk arbejdskraft, men fordi vi gerne ville have et socialt fællesskab mellem ligesindede kollegaer. Vi er fire fastansatte og tre elever, og når vi ikke er større, ønskede vi en kollega, der langt hen ad vejen havde samme interesse som os.

Det fandt vi sidenhen, men hvis vi i landbruget flere steder står og mangler kvalificeret dansk arbejdskraft på nuværende tidspunkt, er jeg bekymret for, hvordan det vil se ud om 5-6 år.   

Landbrug & Fødevarer har forsøgt at spå om fremtiden og er kommet frem til, at der vil mangle cirka 2200 faglærte medarbejdere i dansk landbrug i 2030.

Muligheder og spændende arbejdsliv

Jeg er ikke klar over, hvad det er, folk bliver afskrækket af i landbruget. Måske er det fordi, der er bedre løn at hente i andre erhverv. En håndværker kan sætte prisen op på sine ydelser, men det er lidt svært, når man arbejder med fødevarer.

Jeg synes, landbruget til gengæld rummer så mange andre muligheder for et spændende arbejdsliv. Jeg er måske også lidt farvet. Jeg brænder 200% for landbruget, og jeg kan ikke se mig selv i noget andet.

Men hvordan får vi andre til at se de samme muligheder i landbruget?

Jeg synes, der er behov for, at vi i større grad får diskuteret, hvordan vi tiltrækker flere unge til landbruget, og hvordan vi fastholder dem, der allerede er i branchen. For vi har brug for dygtige medarbejdere, hvis vi også i fremtiden skal have et stærkt landbrug.

Om skribenten

Jakob Frydensbjerg Nielsen

Jakob Frydensbjerg Nielsen

  • 28 år
  • Medlem af LandoUngdoms Politiske Udvalg (LUPU)
  • Driftsleder for 600 søer
  • Agrarøkonom i 2018
  • Faglært i 2013 med svin som speciale

Bloggen er udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige Alvorlige fritrækningsulykker forebygges med kursus

Annoncer

Kontaktoplysninger