dm i pløjning

Fem danske pløjere drager til Nordirland

Jesper Hallgren, LandbrugØst

Nordirland er til september vært for Europamesterskaberne i pløjning, hvor en håndfuld danskere er blandt pløjerne.

I begyndelsen af september – nærmere bestemt fredag den 2. og lørdag den 3. september – foregår Europamesterskaberne i pløjning, og det er med en håndfuld danskere pløjere på deltagerlisten i EM-stævnet, som finder sted i Nordirland.

Ved de danske mesterskaber i pløjning er det traditionelt jyderne, som sætter sig på de fleste medaljer, og ikke så overraskende er den danske EM-delegation også domineret af pløjere fra det jyske.

Per Jørgensen fra Kirke Såby vest for Roskilde er således den eneste danske EM-deltager, der er bosiddende øst for Lillebælt. Midtsjællænderen deltager blandt veteranerne, hvor Danmark også vil være repræsenteret af Hans S. Larsen fra Mors og Per Gadekær Jensen fra Bindslev i Vendsyssel.

Forskellige kategorier

Den trio har i Nordirland selskab af to danske juniorpløjere, og det er Joachim Mouritsen fra Mors og Anders Andersen fra Kjellerup mellem Silkeborg og Viborg, som begge er med blandt vendeplovene.

De to unge pløjere fra LandboUngdom har Flemming Thorsager fra Give med som træner. Flemming Thorsager er erfaren pløjer, der har deltaget ved VM flere gange.

De tre flyver til Nordirland, hvor pløjerne låner traktor og plov, så de kender ikke traktor og plov, og får kun lidt tid til træning og lære udstyret at kende, men de glæder sig til udfordringen og oplevelsen.

Omvendt deltager de tre danske veteraner i tre forskellige kategorier. Per Jørgensen er med i Classic, Per Gadekær Jensen i Flerfuret liftophængt og Hans S. Larsen i Flerfuret bugseret plov.

Chanceløse danskere

Danskerne ser frem til septemberstævnet i Nordirland, hvor man – ifølge Per Jørgensen – dog ikke skal forvente danske EM-medaljer.

– Det bliver helt sikkert en stor oplevelse, men rent konkurrencemæssigt har vi ikke en chance. Pløjerne fra mange af de andre lande bruger mange ressourcer på det, og dem kan vi slet ikke hamle op med, fortæller Per Jørgensen.

Han er selvstændig vognmand, og det er en fordel, når man skal til Nordirland med sin egen traktor og plov.

– Jeg kører i egen lastbil til Nordirland, og jeg skal også have Per Gadekærs plov med, siger Per Jørgensen, som én gang tidligere har deltaget ved Europamesterskaberne – det var i England i 2013.

Tur på næsten to døgn

I år skal han også til England – men altså kun på gennemrejse. Han kører fra gården ved Kirke Såby til Esbjerg, hvor turen fortsætter med en fragtfærge, som efter 18 timer ankommer til den engelske østkyst. Herfra går turen tværs over England til Liverpool, hvor der venter en ny sejltur. Efter otte timer med færge er der så ankomst til Belfast.

Fra den nordirske hovedstad sættes GPS’en til endestationen – og til de marker, hvor Europas bedste pløjere konkurrerer om at lave de flotteste furer.

Efter EM-stævnet går turen så den lange vej tilbage til Danmark igen. Forhåbentligt en god oplevelse rigere, da EM-deltagelsen er en halvdyr affære. Per Jørgensen forventer således, at hans udgifter til transport samt kost og logi løber op i cirka 30.000 kroner.

I Danmark er det LandboUngdom, som arrangerer Danmarksmesterskaberne og de regionale mesterskaber. I organisationen er der også stor glæde over, at fem danskere ofrer tid og penge på EM-deltagelsen i Nordirland, hvor der også er en dansk dommer i Jens Kristian Buskbjerg fra Aulum mellem Herning og Holstebro.

Forrige Nu er det tid til traktortræk

Annoncer

Kontaktoplysninger