Store landbrugsmaskiner på små landeveje og utålmodige bilister. Det er en kombination, der desværre kan give kontroverser og dårligt humør. Både hos landmanden og hos bilisten. LandboUngdom på Bornholm har derfor iværksat kampagne.
Skal landmænd med store maskiner være bedre til at trække ind til siden? Eller skal de danske billister være mere tålmodige? Det er et spørgsmål, der ofte bliver diskuteret.
LandboUngdoms lokalforening på Bornholm har besluttet sig for at give debatten et spark i den rigtige retning og forsøger nu at skabe bedre humør og større trafiksikkerhed på de bornholmske veje.
Metoden er noget så simpelt som et stort klistermærke, som bornholmske landmænd sætter på deres køretøjer og vogne.
“Vi vil gerne sende det budskab til andre trafikanter, at vi godt ved, at vi fylder på vejen, men at vi nok skal give plads, når det er muligt,” siger Christian Møller Holm, der er formand for Bornholms LandboUngdom og er idemanden bag klistermærke-indsatsen.
“Det skulle helst give andre trafikanter et lille smil på læben og gøre, at de tænker, at landmanden gør, hvad han kan for at genere mindst muligt.
Bornholmsk landmand håber på forandring
Anders Lassen er én af de landmænd, der allerede har købt og påklistret mærkatet på sin vogn.
“Jeg synes, det er en god måde at gøre bilisterne opmærksom på, at vi faktisk godt ved, de er der. Indimellem opfører de sig som om, de ikke ved det,” fortæller Anders Lassen.
“Vi kan jo ikke bare smide traktoren i grøften, men vi skal nok give plads, når det er muligt. Vi oplever jævnligt hasarderede overhalinger, fordi folk ikke har tålmodigheden til at ligge bag ved os, og det er jo ikke rart.”
Anders Lassen har kørt kun kørt med klistermærket lidt over en uge, men han synes allerede, han kan mærke en effekt.
“Jeg er jo spændt på, om man ser en reaktion og en anderledes kørsel. Men jeg fornemmer faktisk allerede en forandring, selvom det er nyt, så jeg håber på det bedste,” fortæller Anders Lassen.
Klistermærke skal følges op af handling
Klistermærke-idéen blev fremlagt til et stormøde, hvor en stor del af de bornholmske landmænd bakkede op om ideen.
“Nu er det sat i værk, og der er solgt cirka 60 klistermæker, så der er et stykke endnu til, at alle har købt. Men mange har givet til kende, at de synes det er en god ide,” siger Christian Møller Holm fra Bornholms LandboUngdom.
Klistermærkerne koster 175 kroner og overskuddet fra salget går til LandboUngdoms arbejde på Bornholm.
“Klistermærker er én ting, men for at det skal virke, så skal landmændene selvfølgelig også vise det hensyn, som der står på klistermærket, at det gør. Ellers er det jo ligegyldigt,” afslutter Christian Møller Holm.
Her kan du se klistermærket – og hvordan det ser ud bag på Anders Lassens vogn: