LandboUngdom

LU-undersøgelse: Arbejdsgiver skal være den gode rollemodel

Unge i landbruget har brug for, at deres arbejdsgivere er bedre rollemodeller, når det kommer til sikkerhed på arbejdspladsen. Det antyder en spørgeskema-undersøgelse, som LandboUngdom har lavet blandt medlemmer og elever på landbrugsskolerne.

449 unge i landbruget har svaret på online-spørgeskemaet, og tallene viser, at der sker en fjerdedel flere arbejdsulykker hos elever de steder, hvor arbejdsgiveren tager chancer.

54 procent af de unge fortæller, at deres arbejdsgiver selv tager chancer. Det kan for eksempel være at undlade at bruge værnemidler.

”Der er behov for, at dansk landbrug har mere fokus på, at arbejdsgiveren skal være den gode rollemodel,” siger Esben Tanghus, der er medlem af LandboUngdoms landsledelse og har ansvaret for arbejdet med at øge arbejdssikkerheden.

”Undersøgelsen er ikke noget sandhedsvidne, men tallene tyder på, at arbejdsgiverne tager for mange chancer selv – og at eleverne og de unge i landbruget gerne vil have, at arbejdsgiveren passer bedre på dem,” fortsætter Esben Tanghus.

Sikkerhed er et fælles ansvar

Hvert år bliver der anmeldt cirka 700 arbejdsulykker i landbruget, og der er utvivlsom mange ulykker, der ikke bliver anmeldt. Alle landbrugets parter er enige om, at to anmeldte ulykker om dagen er for mange.

LandboUngdom ønsker at passe godt på sine medlemmer og andre unge, og man håber, der bliver løftet i flok for at sætte fokus på sikkerhed i landbruget.

”Vi unge skal selvfølgelig stille krav og lære at sige fra, men det er altså også vigtigt, at arbejdsgiveren er sit ansvar bevidst og sikrer, at arbejdet udføres sikkert. For eksempel skal værnemidlerne bruges og ikke bare stilles til rådighed,” siger Esben Tanghus.

Undersøgelsens resultater vil LandboUngdom i fremtiden bruge til at indgå i en bedre dialog med medlemmer, uddannelsessteder og arbejdsgivere.

Forrige Nyt nordisk netværk for unge på landet

Annoncer

Kontaktoplysninger