LandboUngdom

Med LU på tur til Norge

Emma Christensen og 12 andre medlemmer af LandboUngdom har været en forlænget weekend af sted til Skogn i Nordnorge. Her har de boet på en folkehøjskole sammen med 200 unge mennesker fra Norges Bygdeungdomslag.

En mørk og kølig oktoberaften sad Emma Christensen, der er formand for Dronninglund LandboUngdom, og 12 andre LandboUngdom-medlemmer i et fly på vej mod Norge. I Emmas mave baskede sommerfuglene forventningsfuldt rundt. Samtidig var hun en lille smule nervøs over udsigten til at bo tæt sammen med så mange, hun ikke kendte – og så i hele fire dage.

”Vi var en meget blandet flok. Folk var 17-32 år, så der var altså en aldersforskel på 15 år. Folk kendte ikke hinanden på forhånd, og til at starte med var det vildt akavet. Men alle bliver
bare venner. Og det, jeg synes er fedt ved LU, er, at man er, som man er. Der er plads til alle,” fortæller Emma Christensen om turen til Norge.

På turen oplevede LU’erne Norges Bygdeungdomslags Høstarrangement, hvor de så nordmændene dyste i alt lige fra motorsavskonkurrencer til kagepyntning. De var også på gårdbesøg og på rundvisning på en papirfabrik. Turen blev afsluttet på bedste manér med en gallafest, hvor der blev danset til den lyse morgen.

”Det var virkelig en spændende tur, hvor jeg fik nye venner fra hele Danmark og Norge og en masse gode minder. Turen var samtidig lærerig, og jeg oplevede en anden kultur, og fik en masse ny inspiration med hjem til arbejdet i LandboUngdom,” fortæller Emma Christensen.

Vi kan lære noget af nordmændene

Til Høstarrangementet dystede de unge nordmænd for eksempel i osteanretning, fåreudstilling, orienteringsløb, handyman-konkurrence og landsbyquiz. Oplevelsen gav Emma Christensen inspiration til nye aktiviteter i LandboUngdom.

”Man behøvede ikke at være landmand for at deltage i aktiviteterne. Alle kunne være med. Det kunne vi godt bruge mere af i LU,” siger Emma.

Emma Christensen er også imponeret over, hvor gode nordmændene var til at anerkende hinanden og sørge for, at alle, der gør en indsats i foreningen, får ros.

”Til gallamiddagen holdt de en masse taler og gav hinanden et klap på skulderen. Der var vandrepokaler for de bedste til at rekruttere nye medlemmer, fedeste arrangementer osv. Det kunne vi godt lære noget af.”

Er du single er du odel?

Det er slet ikke nødvendigt at rejse om på den anden side af jorden for at opleve en anden kultur. ”Selvom det er vores naboland, er det bare sindssygt anderledes, hvordan vi gør tingene,” fortæller Emma Christensen.

Noget af det, der er anderledes i Norge i forhold til Danmark, er, at man i Norge overtager bedriften fra sine forældre, når man er i 30’erne, hvilket jo er langt tidligere end herhjemme. ”De gik og sagde sådan et norsk ord ”odel”, som vi ikke kunne forstå, hvad betød. Så spurgte de os: Er du single? Er du odel? Vi fandt ud af, at det betyder arving. Hvis man ikke er arving, skal man finde en mand eller kone, der er. Det snakkede man helt åbent om. Så det var lidt sjovt,” griner Emma Christensen.

Det lykkedes Emma Christensen at overtale to af sine venner til at komme med på turen. Vennerne var ellers ikke så vilde med idéen og lidt nervøse for at melde sig til.

”Da vi kom hjem, kunne de slet ikke få armene ned over, hvor god en tur, det var,” fortæller Emma Christensen, der opfordrer alle LU’er til at tage med på tur næste gang: 

“Man får et kæmpe selvtillidsboost. Så til alle, der er lidt bange for at kaste sig ud i det, vil jeg bare sige: Gør det! Spark nogen i røven og kom af sted.”

 

Mikkel Milling Vie – med for første gang

Med sine 17 år var Mikkel Milling en af de yngste på turen, og så var det første gang, han var ude at rejse med LU.

Hvad fik dig til at tage med på turen?

Jeg har længe tænkt på at prøve noget praktik i Norge, og så tænkte jeg, at det var lige sagen. Så kunne jeg lige komme op at se, hvordan det norske landbrug er. Og så var det det også for at lære nogle nye mennesker at kende.

Hvordan var det at være en af de yngste på turen?

Vi snakkede godt med de andre, selvom mine to venner og mig, var de yngste på turen. Det eneste problem, var at vi ikke måtte købe alkohol til gallafesten.

Vil du tage af sted igen?

Det vil jeg helt sikkert! Det var en spændende og lærerig tur. Og så er det jo en oplagt mulighed for at komme rundt og se verden, og så er rejserne jo ikke så dyre.

 

Fakta:

Norges Bygdeungdomslag (NBU) er Norges svar på LandboUngdom. Den landsdækkende organisation har 7.500 unge medlemmer, som er organiseret i 100 lokalforeninger. NBU arbejder for levende landsbyer, og for at tilbyde medlemmerne mange forskellige lokale aktiviteter.

Forrige Se resultater fra DM og NM i pløjning

Annoncer

Kontaktoplysninger